Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przygotowałam na urodziny teściowej. Smak i wygląd przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Przepis jest połączeniem kilku innych przepisów- wytrawne, alkoholowe takie idealne dla dorosłych
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Śliwki zalewamy vódką-250ml Żurawinę zalewamy vódką-150 ml Całość odstawiamy na noc
CIASTO Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednego naczynia wlać kefir, olej, jajka i wymieszać. Do drugiego naczynia wsypać wszystkie składniki suche czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą do pieczenia, cukier, kakao, sól- wymieszać. Następnie suche składniki dodać do składników płynnych- wymieszać. Na sam koniec dodać gorącą kawę i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Ciasto powinno być pieczone przez ok. 40-45 minut w temperaturze ok. 180ºC- sprawdzać czy patyczek jest suchy. Wyjąć i wystudzić Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 równe części (jeżeli zrobi się górka delikatnie skroić by ciasto było równe)
KREM BUDYNIOWY Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć wlać żółtka z mąkami (powinien wyjść gęsty, gładki budyń). Ściągnąć z ognia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia (nie do lodówki) Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodawać zimny budyń i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na godzinkę
KREM CZEKOLADOWY Jajka z żółtkami i cukrem ubić w kąpieli wodnej- jaja powinny być gęste i jasne. Do ciepłych ubitych jajek wrzucamy pokruszone czekolady i ubijamy dalej aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie masło dodawać po łyżce do masy jajeczno-czekoladowej i ubijać. Krem włożyć do lodówki aż będzie twardy.
By ciasto wyszło równe najlepiej składać go w tortownicy Sposób składania ciasta 1 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców Krem budyniowy (ok. 1-1,5cm) Śliwki 2 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców Krem czekoladowy (ok. 1-1,5cm) żurawina Po złożeniu tort dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem budyniowym- cienko. Następnie kremem czekoladowym robimy różyczki albo inne dekoracje