Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 11913
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 97
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 639
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 7950
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 70
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 11913
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 97
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 639
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 7950
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 70
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Dodawać mąkę powoli, łyżeczka po łyżeczce. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. W tortownicy wyłożonej natłuszczoną folią upiec 5-7 cienkich krążków. Każdy krążek piec ok. 15 minut w temp. 200 °C. Po upieczeniu krążki ostudzić.
Przygotować krem: włożyć miskę do większego naczynia z gorącą wodą. Wbić jajka do miski, dodać cukier, aromat waniliowy i kakao, ubijać na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Wyjąć miskę z wody, mieszając ostudzić masę, dodać dobrze roztarte masło i utrzeć na jednolitą masę. Ostudzić. Odłożyć 3 łyżki kremu. Jeden krążek odłożyć. Pozostałe krążki przełożyć kremem i lekko przycisnąć. Boki wyrównać nożem.
Cukier rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Następnie zwiększyć ogień, nie mieszać i gotować tak długo, aż syrop zbrązowieje. Ponownie dodać trochę wody, rozpuścić karmel, dodać masło i odparować do gęstości, która po ostudzeniu nie będzie całkowicie twardnieć. Szybko polać karmelem odłożony krążek i natychmiast pokroić ostrym nożem (maczanym w gorącej wodzie) na 16 trójkątnych kawałków. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.