Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość prosty w wykonaniu i smaczny tort z puree dyni i nutą pomarańczy.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 56
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 56
Składniki
Tortownica 15-16 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopt. Całe jaka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy, Połowę masy wylewamy do tortownicy. Do reszty dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na białe ciasto. Trzonkiem łyżki rysujemy w cieście pionowe i poziome linie. Ciasto pieczemy w 170 C około 20-30 minut. Studzimy. Robimy napar z herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku ze startą skórką pomarańczową.Trochę studzimy i połowę galaretki mieszamy z musem z dyni i cukrem.Odstawiamy do stężenia. Resztę galaretki trzymamy w ciepłym miejscu aby nie zgęstniała.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny. Biszkopt przecinamy na pół. Spód biszkoptu wkładamy do czystej tortownicy lub rantu, polewamy kilkoma łyżkami naparu z herbaty. Na biszkopt wykładamy delikatnie ściętą masę dyniową, potem część bitej śmietany i drugi kawałek biszkoptu. Biszkopt polewamy naparem i wylewamy pozostałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut, gdy galaretka stężeje ozdabiamy tort pozostałą bitą śmietaną.
Tort przechowujemy w lodówce.