Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny tort z pralinkami Giotto, orzeszkami ziemnymi i przepysznym kremem budyniowym o smaku nutelli. Zachwycający w smaku i wyglądzie.
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 20
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2134
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 433
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1336
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 20
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2134
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 433
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1336
Składniki
Pieczemy biszkopt. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ważne! Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym i połową cukru minutę, do lekkiej piany. Dodajemy skrobię i ubijamy dalej 3-4 minuty, aż powstanie satynowa i sztywna piana. Odkładamy ją na chwilę. Przystępujemy do ubijania żółtek z resztą cukru. Ubijamy je również 4 minuty, aż zbieleją i powiększą znacznie objętość. Dodajemy do żółtek mleko, krótko miksujemy, do połączenia składników.
Teraz odkładamy mikser. Łączymy masę żółtkową z pianą łopatką silikonową. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, ale w trzech etapach i łączymy z masą białkowo-żółtkową. Cały czas pracujemy łopatką silikonową. Dodajemy na koniec mielone orzechy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu) 35 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy ciasto do lekkiego wystudzenia, wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną. Studzimy całkiem i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Biszkopt będzie się lepiej kroił na blaty.
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Górę ścinamy. Możemy ją odłożyć do lodówki na kilka dni i zrobić z niej np. kule rumowe.
Robimy krem do tortu. Wstawiamy 400 ml mleka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia. Żółtka łączymy doskonale z cukrami, 100 ml mleka i skrobią. Wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy budyń do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim nutellę. Przelewamy go do miski. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie tworzył się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. Na koniec miękkie masło rozbijamy na puch mikserem i w kilku etapach dodajemy do niego masę budyniową. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Krem gotowy.
Składamy tort. Każdy blat nasączamy mlekiem i nakładamy warstwę kremu, który jest lekko miękki. Tak ma być. Po włożeniu do lodówki ustabilizuje się. Nakładamy warstwę kremu na górę i boki tortu. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Ubijamy kremówkę. Bardzo zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, mascarpone i ubijamy mikserem na wysokich obrotach na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką typu gwiazdka. Robimy rozetki z bitej śmietany i mascarpone oraz falbankę na boku tortu. Na rozetki nakładamy pralinki Giotto. Tort Giotto gotowy!