Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem i trzema kremami. Tort obłożony kremem śmietankowym, dwukolorowym. Tort na przyjęcie imieninowe albo urodzinowe.Tort z tych prostych.
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste,...
Odsłon: 155
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 83
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste,...
Odsłon: 155
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 83
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spód biszkoptu włożyć do wyżej zabezpieczonej tortownicy.Nasączyć rozrzedzonym musem.
krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę, ser i jogurt ubić z fixem. Następnie dodać mus z truskawek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem,ale na sam koniec wmieszać startą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i schłodzić z pół godziny w lodówce.
krem jagodowy- Wykonać jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
obłożenie-Zmiksować śmietankę z serkiem i kremem w proszku. 1/4 zafarbować na różowo i posmarować nim tort od podstawy tortu na 1/3 wysokości. Białym kremem posmarować resztę tortu. Trochę wyrównać a potem specjalną szpatułką okrążyć bok tortu. Górę wyrównać a potem nożem przesunąć spiralnie.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.W specjalnych silikonowych foremkach, wycisnąć malinki i różyczki.
Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.