Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort typu “fault line cake”. Ostatnio modne torty, tort ukazuje jakby środek tortu, ale to tylko dekoracja. Można różnie ten pas udekorować, kwiatkami z masy, kolorowymi rozetkami, ozdobami cukierniczymi, ciasteczkami,owocami itd.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, ułożyć w tej samej tortownicy, co się piekł. Boki jednak zabezpieczyć wyżej. Biszkopt posmarować powidłami.
krem czekoladowy-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć syropem z brzoskwiń.
krem z brzoskwiniami- Najpierw odsączyć brzoskwinie i pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''.
masa Kajmakowa -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortu.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować cienką warstwą masy.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować i masę przechowywać w woreczku foliowym. Zrobić różne kwiatki i przykleić do jeszcze nie zastygłej pierwszej masy wokół tortu.Albo poprzyklejać odrobinką tej masy.
Ponownie posmarować resztą kremu, górę i do warstwy z kwiatkami, jak i dół też do kwiatków.Specjalnie tą masą smarować nie równo w uskoki przy kwiatkach i grubiej. Najpierw trochę wygładzić a potem za pomocą zgniecionego kawałka ręcznika papierowego poklepać.
Nierówne kraje masy przy kwiatkach,po zastygnięciu, pomalować na złoto. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym noże.