Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort kakaowy"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2807
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2807
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym, białka ubij z kryształem. Masy połącz z mąką i kakao. Wlej olej i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piecz je w temperaturze 160° C 45 minut. Gdy wystygnie, wyjmij i rozkrój poziomo na 3 części.
Z mleka, cukru kryształu i wanilinowego ugotuj gęsty krem i mieszając, ostudź. Ubijaj mikserem, dodając kawałki masła. Masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj mielone orzechy, do reszty ostudzoną czekoladę.
Worek cukierniczy napełnij kremem orzechowym i na 2 płaty ciasta wyciśnij koła oddalone od siebie o 1 cm. Połową kremu czekoladowego wypełnij przerwy między kołami. Blaty ciasta nałóż na siebie i schłódź.
Gdy tort stężeje, polej go polewą. Górną krawędź udekoruj resztą kremu czekoladowego, a dolną obtocz w migdałach.
Uformuj z marcepana kuleczki i namocz je do połowy w polewie: to bazie. Część marcepana ufarbuj na żółto, rozwałkuj na pasek i zrób kokardę. Resztę marcepana ufarbuj kakao i zrób gałązki. Udekoruj tort. Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 335 kcal.Źródło: Na żywo