Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kawowy z migdałami"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1130
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1383
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1228
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 296
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1130
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 1383
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1228
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 296
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka utrzyj z połową cukru na krem. Z białek i pozostałego cukru ubij pianę. Obie masy połącz, wymieszaj. Dodaj zmielone migdały.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C przez ok. 40 minut.
Biszkopt wystudź i odstaw na noc, aby się uleżał. Następnego dnia wyjmij go z formy i przekrój poziomo na 2 placki. Na jeden wyłóż i rozsmaruj dżem. Przykryj drugim plackiem.
Z budyniu, cukru i mleka ugotuj gęsty budyń. Schłódź, mieszając go od czasu do czasu. Miękkie masło utrzyj z kawą i ubijając, dodawaj budyń.
Krem kawowy rozsmaruj na wierzchu tortu (trochę zostaw). Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i po obwodzie tortu wyciśnij małe kopczyki.
Tort ozdób według fantazji (np. ziarenkami kawy) i wstaw do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: 90 min.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcal.Źródło: Na żywo