Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki, łatwy. Zachwyci niejedno podniebienie:)
Polecam.
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 138
Składniki
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Mieszamy - masa zacznie rosnąć i kilkakrotnie zwiększy objętość wiec warto zrobić to większej miseczce:) Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy masę żółtkową ale po łyżce - nie wszystko na raz! Dodajemy po łyżce mąki z kakao ubijając na najmniejszych obrotach (ja zawsze robię to mikserem). Tak przygotowany biszkopt wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę (ja używam takiej o średnicy 28cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 150^C. Ja piekę najpierw 20 minut tylko z grzałkami ustawionymi na dół a potem daję na górę i dół. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca dopiero jak wystudzi się żeby nie opadł!
Masa: śmietankę chłodzimy i zimną ubijamy chwilę mikserem, dodajemy cukry waniliowe, cukier puder a na koniec śmietan-fixy. Tak przygotowaną masę dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy utarte na tarce princessy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem (ja robię go z 250ml mocnej herbaty i 250ml koniaku:)). Przekładamy masą z princessami. Resztą śmietanki smarujemy wierzch tortu i go dekorujemy wg uznania:)