Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki, lekki torcik z kokosankami i kawałkami truskawek. W środku kryje się krem budyniowy i puszysty, kokosowy biszkopt. Kluczowy w tym przepisie jest delikatnie wyczuwalny rum, w którym moczone są wiórki kokosowe i nasączony jest nim biszkopt. Pod przepisem umieszczam plan działania, aby podać przykład kolejności wykonywania elementów tortu. ;)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2871
Składniki
Plan wykonania: Dzień pierwszy: 1. przygotowanie biszkoptu 3. rozpuszczenie czekolady w śmietance i wstawienie na noc do lodówki (patrz: krem śmietankowy) 3. namoczenie wiórków kokosowych do kokosanek Dzień drugi: 1. przygotowanie kokosanek 2. przygotowanie kremu budyniowego 3. przecięcie biszkoptu, wyłożenie kremu budyniowego i wstawienie tortu do lodówki 4. Przygotowanie kremu śmietankowego 5. Rozsmarowanie kremu śmietankowego i ozdobienie tortu Tort smakuje najlepiej na trzeci lub czwarty dzień od rozpoczęcia przygotowań ;)
Biszkopt: Ubić białka, dodając stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąki i wiórki w trzech partiach, wmieszać na wolnych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do małej, okrągłej foremki (u mnie średnica 20 cm). Piec w 170°C przez 30-35 minut. Rzucić na podłogę, włożyć do otwartego piekarnika i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Potem obwieść nożem rant, zdjąć i odwrócić biszkopt na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej się kroi na drugi dzień.
Krem budyniowy: 1/4 szklanki mleka rozmieszać dokładnie z żółtkiem i mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, dolać przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować przez minutę. Zdjąć z palnika, dodać masło i dokładnie wmieszać w budyń aż się rozpuści i dokładnie połączy. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Krem śmietankowy z truskawkami: Śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, zdjąć z palnika i dosypać czekoladę, zostawić na minutę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Przelać do miski, w której będzie ubijany krem. Wstawić do lodówki kilka godzin, najlepiej na noc. Truskawki odszypułkować i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Krem ma być puszysty i sztywny, ale należy uważać, aby go nie przebić.Wsypać pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki/szpatułki.
Kokosanki: Wiórki namoczyć na noc w rumie. Białko ubić, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Na koniec wmieszać namoczone wiórki. Kokosanki formować za pomocą dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Ciasteczka przełożyć na talerzyk i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Składanie tortu: Na paterze położyć jeden blat biszkoptu. Założyć rant, nasączyć biszkopt rumem (w którym moczyły się wiórki). Rozsmarować na biszkopcie krem budyniowy. Położyć drug blat biszkoptu, nasączyć rumem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zdjąć rant. Krem śmietankowy rozsmarować na wierzch i po bokach tortu. Na wierzchu ułożyć kokosanki i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce, tort będzie lepszy jak przed podaniem wyjmie się go na pół godziny z lodówki. :)