Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kokosowy"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 49
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2739
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 194
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 136
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 49
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2739
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 194
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 136
Składniki
Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Białka ubij ze szklanką cukru. Obie masy połącz, wymieszaj z przesianą mąką. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st. Przestudź, wyjmij z formy, a potem przekrój na 3 równe blaty.
Z mleka, budyniu i reszty cukru ugotuj krem. Gdy wystygnie, zmiksuj go z li kierem jajecznym i masłem. Jeden blat posmaruj cienko dżemem z pomarańczy (ok. 5 łyżek), wyłóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem, skrop 5 łyżkami likieru pomarańczowego.
Nałóż połowę pozostałego kremu i ostatni blat. Skrop go 5 łyżkami likieru pomarańczowego, lekko dociśnij. Wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami kokosowymi.
Schłodź w lodówce. Przed podaniem ozdób cząstkami obranej pomarańczy.
czas ok. 80 min; porcja – 420 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety