Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort kokosowy"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1111
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 985
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1217
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1111
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 985
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1217
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 278
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier a następnie żółtka. Na koniec dodaj przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180° C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody, przestudź. Mleczko kokosowe przelej do miski i ubij mikserem, aż się spieni. Dodaj przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw, by lekko zgęstniało.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz wiórki kokosowe. Połącz z gęstniejącym mleczkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Odłóż 5 łyżek masy a pozostałą podziel na dwie części.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz połową herbaty, posmaruj kremem. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz go pozostałą herbatą, wyłóż pozostały krem kokosowy. Przykryj ostatnim blatem i posmaruj go odłożonymi 5 łyżkami kremu. Tort wstaw do lodówki na całą noc.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając do smaku cukier puder. Połącz ją z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie