Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort komunijny to najważniejszy element całego przyjęcia.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Składniki
Pierwszym etapem jest wykonanie biszkoptów. Można zrobić to na 1 lub 2 dni przed planowanym podaniem tortu. Wymienione składniki pozwalają upiec 1 biszkopt, a potrzebne są 3. Białka oddzielić od białek. Rozpocząć ich ubijanie na puszystą, sztywną masę. Gdy piana przybierze już taki kształt dodać do niej cukier i nadal miksować, aż uzyska się konsystencję podobną do bezy. Dodać żółtka, mąkę i wymieszać całość delikatnie, przy pomocy szpatułki. Przelać do prostokątnej formy i upiec (25 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza.
Rozpocząć przygotowanie kremu krówkowego. Całe jajka należy wbić do miski, dodać cukier i zacząć lekko ubijać. Następnie przygotować garnek z odrobiną wody, podgrzewać ją i kiedy zacznie się wrzeć postawić nad parą i ubijać, aż masa stanie się puszysta i gładka. W osobnej misce połączyć masło, powinno być miękkie, z masą krówkową. Najlepiej użyć do tego miksera. Dodawać po 1 łyżce masy jajecznej i ubijać.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie białej masy. W tym celu ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do niej żelatynę, rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody oraz mascarpone. Wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Najpoważniejszym zadaniem jest złożenie ciasta tak, żeby przypominał książkę. Biszkopty przekroić wzdłuż na 4 części. Pierwszą, dolną, posmarować kremem, nakryć drugą częścią, posmarować kremem i w odległości 1/4 od krótkich krawędzi położyć podłużne biszkopty. Nakryć kolejną częścią i postąpić z nią tak samo. Po wykorzystaniu wszystkich biszkoptów włożyć na 3 godziny do lodówki. Potem wyciągnąć pokryć białym kremem, udekorować i znowu włożyć do lodówki. Smacznego!