Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort w kształcie kosza róż w środku przełożony warstwami jeżyn leśnych w agarze oraz ozdobiony kremem bezowym. Ciasto jest bardzo owocowe i orzeźwiające. Dzięki kremowi bezowemu i warstwom z agarem nie rozpuszcza się i trzyma formę nawet podczas upałów.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 279
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18561
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 279
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18561
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 107
Składniki
Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 10 żółtek. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Biszkopt kroję na 3 części.
Umyte jeżyny przekładam do garnka, wsypuję agar, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję 3-4 minuty.
Rant do tortów wykładam folią do rantów. Umieszczam pierwszy biszkopty blat i wylewam 1/3 gorących jeżyn z agarem. Czynność powtarzam dwukrotnie. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Gdy masa agarowa zastygnie wstawiam na minimum 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z rantu i zdejmuję folię.
Sporządzanie kremu: Do rondla wsypujemy cukier, zalewam wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę, dlatego właśnie jego użyłam do wykonania dekoracji i tynkowania.
remem otynkowałam tort. Pozostały krem podzieliłam na 3 części. Największą część zabarwiłam na brązowo i różowo, niewielką część zabarwiła na zielono. Z brązowego kremu za pomocą tylki do plecionek wykonałam wzór koszyka. Na środku tortu położyłam świeże jeżyny.
Worek cukierniczy od środka na linii zgrzewu za pomocą pędzelka maluję czerwonym barwnikiem w żelu. Nakładam różowy krem i wykonuję kwiaty i od razu za pomocą nożyczek umieszczam na torcie. Zielonym kremem tylką do listków wyciskam liście pomiędzy różami.