Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, aksamitny i niewiarygodnie efektowny wizualnie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1189
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4576
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1189
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4576
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 614
Składniki
Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę. Przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 10-15 min do delikatnego zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Ja w tym przypadku użyłam gotowego blatu biszkoptowego.
3 galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach wody. Przelać na talerze albo do innego płaskiego naczynia. Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i mleko z żelatyną. Wszystko mieszać aż zacznie tężeć. Galaretki pokroić w kosteczkę. Wmieszać do masy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Gdy masa w lodówce troszkę stężeje wylewamy na nią rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę. Wcześniej można udekorować ciasto owocami. Wstawiamy do lodówki.