Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik urodzinowo-imieninowy dla dziewczynki z laleczka w dekoracji. Tart z bardzo delikatnego biszkopta. z masą mocno owocowa, /truskawkowa i borówkowa / Bardzo łatwy w wykonaniu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
PRZYGOTUJ : Dużą miskę , małą miseczkę , 2 tortownice - 20 cm. i 22 cm łopatkę , lub dużą łyżkę drewnianą . dlugi ostry nóż ,papier do pieczenia, dwa małe garnki biszkopt: Po dokładnym umyciu jajek , oddzielamy białka do miski , a żółtka do drugiej mniejszej ,jaka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cuk. puder po trochu , cały czas ubijając mocna prawie tak jak na bezy. Odstawiamy , a do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę . Łączymy w misce z ubitymi białkami ,łopatka po woli na jednolitą masę , wsypujemy mąkę i dalej dokładnie mieszamy, masa ma być jednolita i ma nie z rzednąć , bo biszkopt będzie twardy. p.s. Jeżeli będzie problem z jego wykonanie to zapraszam na moją str.: www.smaker..pl w zakładce "PRZEPISY EDIEGO" Przygotowaną masę wyłóż do wcześniej przygotowanych tortownic . wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 c , na około 30 min, Jeżeli biszkopty zbyt wyrosną i będą nie równe to wyjmując z piekarnika natychmiast odwróć je do góry dnem i dociskaj ręka do stołu , aż będą ładne i równe przez kilka sekund . Natychmiast odwróć i odstaw do wystygnięcia.
MASY : OWOCE KAŻDY OSOBNO: 1/ truskawkę / jeśli jest świeża / umyj , oczyść i wstaw do garnka cukrem , dodaj połowę kw. cytrynowego , lub cytryny , zagotuj z połową wody. Odstaw do wystygnięcia . 2/ Jagody umyj /jeżeli są świeże/ wsyp do drugiego garnka, zasyp cukrem i kwaskiem cytr. lub cytryna , zalej reszta wody i zagotuj ,. Odstaw do wystygnięcia . Teraz ubij śmietankę z cukrem i cukr. waniliowym, na sztywno. odstaw. Przygotuj wystudzone biszkopty: Każdy przekrój , by powstało po trzy krążki z każdego Rozpuść w kąpieli wodne żelatynę , dzieląc ja na dwie równe częsci .Każdą częsc rozpuszczaj osobno przed jej połączeniem z przygotowaną i ostudzoną masą , Ciepła żelatynę wlej do masy dokładnie wymieszaj i włóż połowę ubitej śmietanki/ wcześnie z całości odłóż do dekoracji około 250g.. Wymieszaj dokładnie . Jeśli wyczujesz ,że masa zaczyna tężeć to wykładaj na wcześniej przekrojonego biszkopta. Każdy krążek przed masą nasącz ponczem. i przekładaj krążki biszkoptów , zaczynając od większego ,na przemian raz jedną , raz drugą masą , kładąc je jeden na drugim. Odkładamy na kilka min. do zastygnięcia .
DEKORACJA ; Śmietankę pozostawioną do dekoracji włóż do dwóch miseczek - 1/3 i do drugiej 2/3 , do tej większej dodaj ulubiony kolor i wykonaj w/g zdjęcia , lub własnej koncepcji . / tu masz pole do popisu . Zastygły biszkopt z masami stawiamy na stole i ostrym nożem wykrawamy coś na kształt dzwonu . na jego górnej cześci wykrawamy okrągły otwór , do którego wsuwamy laleczkę . Z czekolady robimy dowolny napis . ŻYCZĘ POWODZENIA I SMACZNEGO !