Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort lodowy"
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne dan...
Odsłon: 36
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 24
Kokosowy sernik dla cukrzyka zawiera składniki o niskim indeksie glikemicznym...
Odsłon: 901
Bigos ugotowany z białej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce do...
Odsłon: 98
Przepis z serii zero waste. Prawdziwe amaretto robi się z migdałów a czasem z...
Odsłon: 76
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 163
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne dan...
Odsłon: 36
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 24
Kokosowy sernik dla cukrzyka zawiera składniki o niskim indeksie glikemicznym...
Odsłon: 901
Bigos ugotowany z białej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce do...
Odsłon: 98
Przepis z serii zero waste. Prawdziwe amaretto robi się z migdałów a czasem z...
Odsłon: 76
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 163
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy dodaj oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszaj, by piana nie osiadła.
Sam spód tortownicy wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C, wstaw tortownicę i piecz 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Studź w uchylonym piekarniku. Następnie przekrój na 4 poziome blaty.
Lody wyjmij z zamrażarki 10-15 min wcześniej, by odrobinę zmiękły. Spód czystej tortownicy wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pierwszy blat ciasta i rozsmaruj na nim połowę lodów truskawkowych. Następnie ułóż drugi blat, posmaruj go 1/3 całości lodów waniliowych, przykryj następnym blatem, na którym rozsmaruj pozostałe lody truskawkowe. Teraz ułóż wierzchnią część biszkoptu i wstaw tort do zamrażarki. Chwilę przed podaniem wyjmij go z tortownicy, wierzch oraz boki posmaruj pozostałą częścią lodów waniliowych i udekoruj miętą lub melisą.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie