Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort orzechowo-kakaowy,na małe,większe i te szczególne okazje okazje:)
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12585
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12585
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 155
Składniki
Ciasto kakaowe: do szklanki wsypać mąkę ziemniaczaną,kakao i proszek do pieczenia, a następnie dosypać mąkę krupczatkę do pełna.W drugiej szklance wymieszać olej ze sokiem cytrynowym. Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Gdy piana jest sztywna, dodawać porcjami cukier,nie przerywając,ubijać ok 5minut,do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać do połączenia składników Zmniejszyć obroty miksera do minimum i cienkim strumieniem wlewać olej ze sokiem, na końcu dodawać mąkę z kakao i miksować tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170*C/bez termoobiegu/ Ciasto orzechowe: orzechy zmielić w maszynce,część można posiekać. Wymieszać orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać cukier, ubijając ok 5minut i dodawać po 1 żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać orzechy, wymieszać, rozlać do dwóch tortownic. Piec ok 35 minut,w temperaturze ok 170*C
Masa czekoladowa: zagotować 1 szkl mleka z 1 szkl cukru. W pozostałym mleku rozmieszać budyń czekoladowy i kakao. Na gotujące mleko wlać rozmieszany proszek i stale mieszając ugotować budyń. Garnek z gorącym budyniem nakryć folią, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na "puch", porcjami dodawać zimny budyń, na końcu- wg uznania- dodać alkohol. Utrzeć na jednolitą masę. Czekoladę deserową zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z masą. Masa kawowa: zagotować 1 szkl mleka z 1 szkl cukru. W pozostałym mleku rozmieszać budyń śmietankowy i kawę rozpuszczalną. Na gotujące mleko wlać proszek z kawą i ugotować budyń.Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, porcjami dodawać wystudzony budyń kawowy, ucierać mikserem na najwyższych obrotach . Na koniec dodać alkohol.
1 blat ciasta orzechowego posmarować bardzo cienko powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć 2/3 masy czekoladowej, równo rozsmarować. Na masę ułożyć ciasto kakaowe. Ciasto kakaowe posmarować 2/3 masy kawowej i przykryć 2-blatem ciasta orzechowego. Lekko docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować masą czekoladową. Pozostałą masę kawową przełożyć do szprycy cukierniczej i dowolnie udekorować tort masą, wiśniami ze syropu i startą czekoladą. Smacznego!!!