Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort makowo-gruszkowy"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 92
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 177
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 76
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 78
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 92
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 177
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 76
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 78
Składniki
Masło utrzyj z połową cukru i żółtkami. Połącz z ubitą pianą z białek i pozostałym cukrem. Wmieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mak.
Masą napełnij tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku (170°C ) ok. 45 minut. Po schłodzeniu wyjmij, przekrój poziomo na pół, dolną część posmaruj dżemem.
Krem: zagotuj, stale mieszając, mleko i mąkę. Odstaw, schłodź. Utrzyj masło i cukier na pianę, dodaj masę z mąki. Utrzyj gładki krem, podziel go na dwie części. Jedną z nich rozsmaruj na dżemie na dolnej części korpusu. Poukładaj na tym pokrojone w plastry gruszki z kompotu, przykryj drugą częścią korpusu.
Cały tort posmaruj drugą częścią kremu, a boki obsyp gęsto płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 80 minutŹródło: Na żywo