Nie ma nic lepszego niż dobrze skomponowany deser z różnorodnymi konsystencjami i smakami, które się wzajemnie uzupełniają. Taki właśnie jest tort makowy z kremem kawowym. Orzechowo-makowy biszkopt dopełniają kremy waniliowy oraz kawowy. Absolutna eksplozja smaku!
Tort makowy z kremem kawowym
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 70 g sypkiego maku lub mielonego maku
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
Warstwa karmelowa
- 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego
- 100 g mielonych orzechów np włoskich
Krem biały
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 100 g śmietany kremówki do ubijania
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
Krem kawowy
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 200 g śmietany kremówki do ubijania
- ok3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Glazura
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 300 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 70 g sypkiego maku lub mielonego maku
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
Warstwa karmelowa
- 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego
- 100 g mielonych orzechów np włoskich
Krem biały
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 100 g śmietany kremówki do ubijania
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
Krem kawowy
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 200 g śmietany kremówki do ubijania
- ok3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Glazura
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 300 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny

Etapy przygotowania
Zacznij pracę od przygotowania maku. Jeśli używasz suchego maku, sparz go wrzątkiem i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Gdy kupisz gotowy mielony mak (ale nie masę makową!) wystarczy go zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i po 20 minutach odlać wodę. Mak jest gotowy. Następnie oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka na puszystą masę, utrwal cukrem pudrem, a białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę. Dokładnie zmieszaj bułkę tartą z orzechami i makiem. Jeśli użyjesz płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej, torcik będzie odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Do ubitych żółtek dodawaj partiami mieszankę orzechów i maku, a na koniec dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy (ok. 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut. Po czym wystudź ciasto.
Połącz serek z cukrem pudrem i zmiksuj na gładką masę. Przekrój wanilię na pół i wyjmij nasionka, po czym dodaj do masy. Nie wyrzucaj laski wanilii. Włóż ją do słoiczka z cukrem, by stworzyć własny, domowy cukier waniliowy. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na puszysty krem i połącz obie masy. Gdy placek makowo-orzechowy wystygnie, rozłóż na nim połowę (ok. 40 %) masy toffi wymieszanej z mielonymi orzechami. Wcześniej możesz wstawić puszkę z zagęszczonym mlekiem do garnka z wrzątkiem, by masa była miększa i łatwiejsza do pracy. Wstaw tortownicę z ciastem i kremem do lodówki. A w tym czasie przygotuj krem kawowy.
Krem kawowy wykonaj analogicznie do kremu waniliowego. Utrzyj serek z cukrem i kawą rozpuszczalną. W oddzielnej misce ubij na sztywno śmietanę i połącz obie masy. Po czym wyjmij tortownicę z ciastem, odepnij pierścień. Na dnie większej tortownicy (średnica ok.22 cm), wysmarowanej masłem wyłóż resztę zagęszczonego mleka z orzechami i wyrównaj, na to ostrożnie wyłóż ciasto z mniejszej tortownicy umieszczając je na środku. Wierzch i boki uzupełnij kremem kawowym, równomiernie wyrównaj i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie wykonaj glazurę do wykończenia tortu.
Żelatynę zalej ok. 60 ml wrzątku, rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W miseczce rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżkami wody i odstaw. Do garnka wsyp cukier, dodaj około 2 łyżki wody i na bardzo małym ogniu podgrzewaj, by cukier się skarmelizował. Do karmelu dodaj śmietanę kremówkę, rozmieszaną mąkę i sól. Energicznie mieszaj rózgą do wrzenia i zgęstnienia kremu. Do kremu dodaj stężałą żelatynę i wymieszaj na jednolitą masę, po czym przelej przez gęste sitko i odstaw do wystudzenia.
Wyjmij tort z lodówki, ustaw na paterze i odepnij obręcz tortownicy. Polej ciasto glazurą i znów wstaw do lodówki do pełnego schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 261

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 375

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 141
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 261

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 375

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 141



Składniki
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 70 g sypkiego maku lub mielonego maku
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego
- 100 g mielonych orzechów np włoskich
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 100 g śmietany kremówki do ubijania
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego lub serka Philadelphia
- 200 g śmietany kremówki do ubijania
- ok3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 300 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Zacznij pracę od przygotowania maku. Jeśli używasz suchego maku, sparz go wrzątkiem i zmiel 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Gdy kupisz gotowy mielony mak (ale nie masę makową!) wystarczy go zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i po 20 minutach odlać wodę. Mak jest gotowy. Następnie oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka na puszystą masę, utrwal cukrem pudrem, a białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę. Dokładnie zmieszaj bułkę tartą z orzechami i makiem. Jeśli użyjesz płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej, torcik będzie odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Do ubitych żółtek dodawaj partiami mieszankę orzechów i maku, a na koniec dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy (ok. 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut. Po czym wystudź ciasto.
Połącz serek z cukrem pudrem i zmiksuj na gładką masę. Przekrój wanilię na pół i wyjmij nasionka, po czym dodaj do masy. Nie wyrzucaj laski wanilii. Włóż ją do słoiczka z cukrem, by stworzyć własny, domowy cukier waniliowy. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na puszysty krem i połącz obie masy. Gdy placek makowo-orzechowy wystygnie, rozłóż na nim połowę (ok. 40 %) masy toffi wymieszanej z mielonymi orzechami. Wcześniej możesz wstawić puszkę z zagęszczonym mlekiem do garnka z wrzątkiem, by masa była miększa i łatwiejsza do pracy. Wstaw tortownicę z ciastem i kremem do lodówki. A w tym czasie przygotuj krem kawowy.
Krem kawowy wykonaj analogicznie do kremu waniliowego. Utrzyj serek z cukrem i kawą rozpuszczalną. W oddzielnej misce ubij na sztywno śmietanę i połącz obie masy. Po czym wyjmij tortownicę z ciastem, odepnij pierścień. Na dnie większej tortownicy (średnica ok.22 cm), wysmarowanej masłem wyłóż resztę zagęszczonego mleka z orzechami i wyrównaj, na to ostrożnie wyłóż ciasto z mniejszej tortownicy umieszczając je na środku. Wierzch i boki uzupełnij kremem kawowym, równomiernie wyrównaj i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie wykonaj glazurę do wykończenia tortu.
Żelatynę zalej ok. 60 ml wrzątku, rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W miseczce rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżkami wody i odstaw. Do garnka wsyp cukier, dodaj około 2 łyżki wody i na bardzo małym ogniu podgrzewaj, by cukier się skarmelizował. Do karmelu dodaj śmietanę kremówkę, rozmieszaną mąkę i sól. Energicznie mieszaj rózgą do wrzenia i zgęstnienia kremu. Do kremu dodaj stężałą żelatynę i wymieszaj na jednolitą masę, po czym przelej przez gęste sitko i odstaw do wystudzenia.
Wyjmij tort z lodówki, ustaw na paterze i odepnij obręcz tortownicy. Polej ciasto glazurą i znów wstaw do lodówki do pełnego schłodzenia.
Pyszna elegancja.
Piękny torcik, pyszne połączenie smaków;)