Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z okazji rocznicy ślubu ozdobiony złotymi inicjałami jubilatów.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: w misce mieszam mak z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia.
W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypuję cukier.
Ciągle ubijając dodaję po jednym żółtku.
Po dodaniu wszystkich żółtek powstanie kogel-mogel.
Do masy jajecznej stopniowo wsypuję mak wymieszany z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Mieszam do połączenia składników silikonową łopatką. Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50-55 minut. Zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką. Upieczony biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej do następnego dnia.
Biszkopt kroję na trzy blaty.
Masło o temperaturze pokojowej miksuję końcówką rózga do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodaję skondensowane mleko. Miksuję do uzyskania gładkiego puszystego kremu. 1/3 białego kremu odkładam do dekoracji. Do reszty kremu miksując dodaję kawę rozpuszczoną w mleku. Miksuję do połączenia obu mas i uzyskania jednolitego kremu.
Przygotowanie ponczu: kawę mieszamy z amaretto.
Składanie tortu: pierwszy blat nasączam ponczem, smaruję kremem kawowym, posypuję jeżynami(lekko wciskam krem). Z drugim blatem postępujemy analogicznie. Wierzch tortu cienko smaruję resztą kawowego kremu. Tort wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Przyrządzenie ganaszu. Śmietanę podgrzewam, ale nie zagotowuję. Do gorącej śmietany dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam, dodaję miękkie masło. Mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Ganaszem pokrywam tort. Odrobinę ganaszu przekładam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylką i rysuję inicjały. Tort odstawiamy do lodówki, aby zastygł ganasz.
Pozostały krem maślany barwię na kilka kolorów i przy pomocy tylek tworzę na torcie kwiatki. Inicjały maluję złotym pyłkiem za pomocy małego pędzelka cukierniczego. Tort ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia dekoracji.
Cały tort,