Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 994
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11999
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 994
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11999
Składniki
Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.
Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
zdj :)