Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt przełożony masą maślaną i konfiturą malinową. Boki posmarowane masą z dodatkiem puree z malin. Całość lekka i słodko-kwaśna.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1859
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3954
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1859
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3954
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko podgrzać razem z cukrem waniliowym i dodać do masy jajecznej. Makę i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczno-mleczną. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.
300ml mleka zagotować razem z solą i cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
Pierwszy placek położyć na paterze. Rozsmarować kilka łyżek masy maślanej. Na masie rozsmarować kilka łyżek konfitury. Przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć. Na trzecim placku rozsmarować masę tak, aby odrobina zachodziła na brzegi tortu.
Maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na puree. Przetrzeć przez sito. Pozostałą masę podzielić na pół. Do każdej części dodać puree malinowe w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa różne odcienie różu. Jaśniejszą masą posmarować bok tortu, na samym dole rozsmarować ciemniejszą część. Z reszty masy wyciskać kleksy na wierzchu tortu. Udekorować malinami. Smacznego :)