Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt przełożony masą maślaną i konfiturą malinową. Boki posmarowane masą z dodatkiem puree z malin. Całość lekka i słodko-kwaśna.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 262
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 180
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 53
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 262
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 180
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 53
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko podgrzać razem z cukrem waniliowym i dodać do masy jajecznej. Makę i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczno-mleczną. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.
300ml mleka zagotować razem z solą i cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
Pierwszy placek położyć na paterze. Rozsmarować kilka łyżek masy maślanej. Na masie rozsmarować kilka łyżek konfitury. Przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć. Na trzecim placku rozsmarować masę tak, aby odrobina zachodziła na brzegi tortu.
Maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na puree. Przetrzeć przez sito. Pozostałą masę podzielić na pół. Do każdej części dodać puree malinowe w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa różne odcienie różu. Jaśniejszą masą posmarować bok tortu, na samym dole rozsmarować ciemniejszą część. Z reszty masy wyciskać kleksy na wierzchu tortu. Udekorować malinami. Smacznego :)