Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wam, ale mi święta oprócz cynamonu, goździków i karpia kojarzą się również z mandarynkami. W moim domu rodzinnym zawsze ich było pełno. Moje chłopaki też je uwielbiają. Dlatego postanowiłam je wykorzystać i stworzyć kolejne słodkie cudo :) Zapraszam na świąteczny tort z mandarynkami w roli głównej.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę, po chwili dodać cukier i żółtka, ubijać dalej do powstania puszystej piany. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubitymi jajkami. Całość przelać na formę do pieczenia wyłożoną papierem, piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i opcjonalnie alkoholem. KREM CYTRYNOWY Margarynę (miękką) zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i żółtkiem na pulchną masę. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. PRZEŁOŻENIE 1. Biszkopt 1 część 2. Krem cytrynowy 3. Mandarynki (można pokroić) 4. Biszkopt 2 część 5. Dżem gruszkowy/brzoskwiniowy 6. Biszkopt 3 część 7. Krem cytrynowy 8. Mandarynki
Smacznego :)