Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z 4 różnych budyniowych biszkoptów. Tort z 3 różnych kremów owocowych. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiający mapę świata. Tort dla podróżniczki.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Następne upiec tak samo,dodając inne budynie. Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
Biszkopt czekoladowy, włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami. nasączenie-Konfiturę rozdrobnić blenderem i rozcieńczyć gorącą wodą.Biszkopt nasączyć częścią rozrzedzonej konfitury.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem i musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć częścią konfitury. Poukładać świeże maliny.Najpierw je przeglądnąć i przetrzeć ręcznikiem papierowym.Nie należy myć w wodzie bo mogą nasiąknąć.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać równomiernie po malinach i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem waniliowym, nasączyć resztą konfitury i poukładać umytą i osuszoną borówkę.
krem 3-Postąpić jak z poprzednimi kremami i wylać równomiernie po borówkach i rozsmarować.
Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, na górze zrobić kilka kleksów z masy do tynkowania.
Przykryć podkładem pod torty, ponowić kleksy i przykryć paterą. Zapobiegnie to przesunięciem tortu. Obrócić tort zamaszystym ruchem"do góry nogami". (tort jest ciężki, zrobić to w dwie osoby)
tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękki Kajmak. Posmarować cały tort, wyrównać i schłodzić.
obłożenie--Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem, rozwałkować na duży płat ok.55x75cm.
Masę zawinąć w długi wałek. Ja zawinęłam w papierową tubę.
Przykryć tort. Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody.
Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z tej samej masy i obłożyć tort w koło.
Położyć wzór mapy i zaznaczyć mniej więcej, kontury kontynentów.
dekoracje-Wyciąć szablony kontynentów.
masa na dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej i gotowe przechować w lodówce.(tą masę zrobiłam wcześniej, na dekoracje. Potem na pokrycie, zrobiłam na świeżo. Starej nie można by było tak rozwałkować.).Masę rozwałkować, przyłożyć wzór kontynentu i wyciąć skalpelem.
Gotowe elementy ułożyć i pomalować.Ja do białej farbki w proszku,dodałam odrobinę alkoholu i pomalowałam lodowiec.Potem dodałam szczyptę farbki brązowej i pomalowałam wzniesienia. Następnie dodałam więcej farbki brązowej i malowałam góry itd. Zieloną farbkę też zmieszałam z białą i alkoholem na doliny.
Literki i cyferki wycisnąć w odpowiedniej foremce silikonowej.
Udekorować cały tort. Ozdoby przykleić odrobinką wody za pomocą pędzelka. Tort został dodatkowo udekorowany ręcznie robionymi chorągiewkami i gotowym samolotem.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.