Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marchewkowy"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 121
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 121
Składniki
Natłuść formę o śr. 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
Wymieszaj mikserem na gładką masę jajka, olej i cukier. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę i połowę posiekanych orzechów. Wyłóż masę do formy.
Piecz ciasto ok. 75 minut (sprawdź patyczkiem, czy jest suche w środku). Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw, aby wystygło.
Ubij mikserem mascarpone z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym. Przekrój ciasto w poprzek i przełóż warstwy kremem. Resztą posmaruj boki i wierzch. Posyp drugą połową orzechów laskowych.
Ciasto szybciej wystygnie, jeżeli po upieczeniu i wyjęciu z formy przełożysz je (wraz z papierem) na drucianą podstawkę (może to być np. półka z piekarnika).Źródło: Olivia