Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marchewkowy"
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 98
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 98
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 420 kcal, cena 2 zł
Krok pierwszy. Marchewki oczyść, opłucz i osusz, a potem zetrzyj na tarce jarzy- nowej o małych ocz kach. Orzechy włoskie utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj. wrzuć do większej miski.
Krok drugi . Całe jajka wbij do mis ki, utrzyj razem z 7 dag cukru do uzyskania piany. Mąkę przesiej do osobnego naczynia razem z cynamonem, sodą oczyszczoną oraz 1/2 opakowania proszku do pieczenia.
Krok trzeci. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną połącz w dużej misce razem ze startą marchewką i orze chami. Dodaj mieszan kę mączną. Następnie, cały czas mieszając, dolewaj olej.
Krok czwarty. Ciasto marchewkowe wlej do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 50 min w temp. 160 st. Placek ostudź, przekrój na dwa blaty. Brzoskwinie (mogą być z puszki) umyj lub osącz, pokrój w kostkę
Krok piąty. Mascarpone zmiksuj z 25 dag twarogu i re sztą cukru. Posmaruj jeden blat, posyp czę ścią owoców. Przykryj resztą ciasta oraz pozo- stałym kremem. Posyp owocami. Odstaw na 2-3 godz. do lodówki.Źródło: Świat kobiety