Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z niewielu tortów, który możecie przygotować naprawdę szybko, a efekt końcowy jest przepyszny! Pokrojone na blaty ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem i orzechami. W połączeniu z oryginalnym kremem, tworzy niepowtarzalny smak.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 525
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1750
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 536
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1859
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 525
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1750
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 536
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1859
Składniki
CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. W osobnym naczyniu ubijamy jaka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji (po około 3min.), wlewamy małym strumieniem olej (nie przerywajac pracy miksera). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon i sół. Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.). Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne w środku, zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 – 10 min. Upieczone ciasto, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aż dobrze wystygnie.
KREM: Wszystkie składniki kremu, dokładnie miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
PRZEKŁADANIE: Marchewkowe ciasto kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze…
…i smarujemy go kremem. Przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy kremem, a na krem kładziemy ostatni blat marchewkowego ciasta. Pozostałą ilość kremu, wykładamy na górę tortu, równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy.
DEKOROWANIE: Układamy na torcie cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich.
Gotowy tort przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!