Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Marcinek to klasyka kuchni podlaskiej. Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat 20 XIX wieku. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Co tu dużo mówić Tort Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego. Przekładany jest najczęściej kremem śmietanowym. Lepiej wprawione gospodynie potrafią upiec , aż 20 takich warstw z ciasta kruchego. Mi na dobry początek udało się wykonać 12 warstw.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33970
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33970
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 344
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9129
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę wraz z sodą przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek wałkujemy na wielkość tortownicy i pieczemy oddzielnie przez około 8 minut(do złotego koloru). Studzimy. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Gotowe blaty przekładamy kremem śmietanowym. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce najlepiej dwie godziny.