Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Marcinek to klasyka kuchni podlaskiej. Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat 20 XIX wieku. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Co tu dużo mówić Tort Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego. Przekładany jest najczęściej kremem śmietanowym. Lepiej wprawione gospodynie potrafią upiec , aż 20 takich warstw z ciasta kruchego. Mi na dobry początek udało się wykonać 12 warstw.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 77
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 77
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę wraz z sodą przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek wałkujemy na wielkość tortownicy i pieczemy oddzielnie przez około 8 minut(do złotego koloru). Studzimy. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Gotowe blaty przekładamy kremem śmietanowym. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce najlepiej dwie godziny.