Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3852
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3852
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy. Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym. Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny. Tort najlepiej smakuje następnego dnia.