Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla prawdziwych kawoszy. Niezwykłe wyjątkowe połączenie kremu czekoladowego i kawy. Wielką miłośniczką kawy nie jestem, ale wprost przepadam za ciastami kawowymi czy kremem kawowym. Tort w sposób oczywisty nawiązuje do słynnej kawy "Mokka". Tort "Mokka" swoim kremem nawiązuje do słynnej kawy. Moim zdaniem jest to połączenie idealne. Tort składa się z dwóch niezwykle prostych kremów: czekoladowego i kawowego. Połączenie tych smaków w jednym cieście sprawia, że od razu pokochałam ten wypiek. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na swoje urodziny. Tort zachwycił moich gości, ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Polecam!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 11
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4176
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8602
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 870
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 11
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4176
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8602
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 870
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy . Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawę. Krótko miksujemy. Dodajemy aromat. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Krem czekoladowy: Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę zalewamy ciepłą śmietaną. Mieszamy do momentu powstania sosu. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ubijamy sos do momentu powstania kremu. Dodajemy śmietanfixy. Chwilę ubijamy. Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem kawowym. Ciasto kroimy na trzy części. Poszczególne blaty nasączamy pączem. Blaty smarujemy dżemem wiśniowym. Blaty przekładamy kremem czekoladowym. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Krem kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, kawę oraz śmietanfix. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zimny tort wyjmujemy lodówki i ozdabiamy kremem kawowym boki i górę ciasta. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy jeszcze dwie godziny. Tort najlepiej smakuje następnego dnia.