Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsza Komunia - Tort zrobiłam dla mojego wnuczka na uroczystość I Komunii Świętej.
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 176
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 176
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
wkładka-Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam owoce.Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.
Dżem rozmieszać z gorącą wodą i 1/3 nasączyć biszkopt w tortownicy.
krem michałkowy-Czekoladki pokroić na mała kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
wkładka- Ostrożnie wyjąć galaretkę z owocami i ułożyć na kremie.
krem z nutelli- Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast czekoladek, do bitej śmietany dodać nutellę, jeszcze przed żelatyną. 1/3 kremu posmarować posmarować wkładkę w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć dżemem. Szybko wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć tort na paterze.
tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka i miksować. 1/4 masy zafarbować na niebiesko. Tą niebieską masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości. Resztą posmarować cały tort. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.
dekoracje-przygotować akcesoria do zrobienia dekoracji.
Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na 3 części i jedną zafarbować, na niebiesko. Jedną białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z niebieskiej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z niebieskiej masą. Z białej i niebieskiej masy, foremką wyciąć kwiatki. Wyciąć krzyż, odcisnąć resztę dekoracji komunijnych. Malutki krzyżyk pomalować na złoto jak i kielich..Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.
Na górę tortu ułożyć przygotowaną dekorację.Wokół ułożyć kwiatki jak i na dole tortu większe kwiatki.
Tort przed podaniem przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.