Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem mascarpone i ozdobami czekoladowymi.Tort na Walentynki w kształcie serca, zrobiłam dwa lata temu dla dzieci.
Polecam.
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 155
Składniki
ciasto-Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, potem żółtkami. Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Do mąki dodać ubite jajka i łopatką mieszać dolewając po trochu śmietanki. Barwnik wymieszać z sokiem i dodać do masy. Na koniec wmieszać olej. Przelać do dwóch tortownic 27 cm.wyłożonych papierem tylko na dole. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, obie tortownice jednocześnie ok.30-35 min. w 175 *.(ułożyłam na dwóch rusztach)
Po upieczeniu, wyjąć z tortownic i ostudzić.
Z papieru wyciąć wzór serca. Przyłożyć do zimnego upieczonego ciasta i obkroić.
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 4 części. 1/4 kremu wyłożyć na jedno ciasto w kształcie serca. Przykryć drugim sercem.
2/4 kremem posmarować cały tort. Można zrobić jakiś wzorek.
Resztę kremu zafarbować na czerwono.(mnie wyszedł kolor różowy) Za pomocą dekoratora zrobić rozetki na torcie i łańcuszek na dole.
ozdoby-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do papierowego rożka i wlać do odpowiednich rynienek w macie. Potrząsnąć i schłodzić.
Wyjąć z maty i udekorować tort.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.