Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobił wrażenie na imprezie :) i na przyszłej Pannie Młodej :)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 101
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4464
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 101
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4464
Składniki
Biszkopt: Ubić pianę z białek, następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier, stale ucierając. Wymieszać sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, budyń), powoli dodawać do masy ucierając. Na koniec dodajemy olej, ocet i aromat. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Masa: Bardzo ważne aby masło i śmietana miały temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Masło mixujemy, dodajemy kolejno cukier - mixujemy, sok z cytryny, aromat - mixujemy, na samym końcu stopniowo dodajemy śmietanę.
Z biszkoptu wycinamy odpowiednie kształty :) przekrawamy na 3 placki.
Przygotowujemy poncz, ja robię to wg uznania do smaku zawsze no oko.
Przekładamy: 1 placek smarujemy masa krówkową, oczywiście nie zapominamy o nasączeniu ponczem. Kolejny placek cieniutka warstwa kremu i powidła wg gustu. Przykrywamy ostatnim plackiem i nasączamy. Całość smarujemy kremem.
Masę marcepanową wyrabiamy i wałkujemy. Cienki placek nakładamy na tort i formujemy kształty :) Napis został wykonany specjalny pisakiem do ciast, ale każdy może mieć inny pomysł.
Smacznego :) Rozkosznego ;)