Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort składa się z czekoladowych naleśników, które stanowią boki, wierzch i spód tortu. Ale są też w środku ukryte naleśnikowe sakiewki pełne kosztowności. Są tam szmaragdy - zielone winogrona, są rubiny - galaretka rubinowa, są kawałki złota - brzoskwinie z puszki i szafiry - niebieska galaretka. Polecam. Miłej zabawy.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1412
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 74
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1412
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 74
Składniki
Galaretkę rubinowa rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki żeby stężała. Tak samo zrobić z galaretką niebieską. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Wymieszać razem mąkę, wodę, mleko, jajko, kakao, cukier. Odstawić na ok 15 min. Usmażyć małe naleśniki. Ilość potrzebnych naleśników zależy od wielkości tortownicy. Ja zużyłam 13 naleśników. Tortownica o średnicy 21 cm. Ułożyć naleśniki po ścianach tortownicy tak, żeby częściowo leżały na dnie i częściowo wystawały poza tortownicę. Dno tortownicy też wyłożyć naleśnikiem, tak żeby nie było dziury. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić , żeby lekko stężała. Ubić na sztywno śmietanę. Mieszając dodawać serek mascarpone, cukier puder, kwasek cytrynowy. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko dobrze połączyć. Na naleśniki w tortownicy wyłożyć ok. połowę masy. Następnie nakładać po łyżce masy na pozostałe naleśnik. Dokładać winogrona, brzoskwinie, galaretkę rubinową, niebieską i formować sakiewki. Umieszczać je w tortownicy, wciskając nieco w masę śmietanową. Następnie sakiewki przykryć pozostałą masą śmietanową. Przykryć wystającymi z tortownicy naleśnikami. Na środku też położyć naleśnik , żeby nie było dziury. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu zdjąć obręcz tortownicy i udekorować tort bitą śmietaną i galaretkami, winogronami i brzoskwiniami.
Smacznego.