Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Niewinna pokusa" urzeknie niejednego miłośnika niezwykłych deserów. Pod chrupiącą czekoladą czeka spotkanie z bardzo czekoladowymi biszkoptowymi blatami, delikatną pianką owocową w kontraście kwaśną konfiturą. To tak trochę jak z miłością. :)
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Składniki
Biszkopt: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Po jego rozpuszczeniu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao - dodajemy do piany na przemian z roztopioną czekoladą. Pieczemy 40 minut w 140 stopniach, termoobieg.
Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia. Mocno schłodzone mleko spieniamy aż zgęstnieje, dodajemy galaretkę i ubijamy mikserem przez kilka minut. Masę wstawiamy do lodówki, aż prawie zastygnie. Jeśli trochę się zagapimy i całkiem się zsiądzie, wystarczy energicznie wymieszać ją łyżką.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki. Na pierwszy nakładamy 1/3 pianki. Przykrywamy drugim, na który nakładamy kwaskowaty dżem. Na to trzeci blat, na którym rozsmarowujemy 1/3 pianki. Resztą oklejamy boki tortu.
Polewa: czekolady, mleko i masło topimy w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą pokrywamy tort i zdobimy wierzch wg uznania. U nas jest to kolorowa posypka uformowana w kształt serduszek.
Teraz tylko do lodówki na ok. godzinę i nic - tylko kusić. Miłego kuszenia. :)