Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Niewinna pokusa" urzeknie niejednego miłośnika niezwykłych deserów. Pod chrupiącą czekoladą czeka spotkanie z bardzo czekoladowymi biszkoptowymi blatami, delikatną pianką owocową w kontraście kwaśną konfiturą. To tak trochę jak z miłością. :)
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Biszkopt: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Po jego rozpuszczeniu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao - dodajemy do piany na przemian z roztopioną czekoladą. Pieczemy 40 minut w 140 stopniach, termoobieg.
Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia. Mocno schłodzone mleko spieniamy aż zgęstnieje, dodajemy galaretkę i ubijamy mikserem przez kilka minut. Masę wstawiamy do lodówki, aż prawie zastygnie. Jeśli trochę się zagapimy i całkiem się zsiądzie, wystarczy energicznie wymieszać ją łyżką.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki. Na pierwszy nakładamy 1/3 pianki. Przykrywamy drugim, na który nakładamy kwaskowaty dżem. Na to trzeci blat, na którym rozsmarowujemy 1/3 pianki. Resztą oklejamy boki tortu.
Polewa: czekolady, mleko i masło topimy w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą pokrywamy tort i zdobimy wierzch wg uznania. U nas jest to kolorowa posypka uformowana w kształt serduszek.
Teraz tylko do lodówki na ok. godzinę i nic - tylko kusić. Miłego kuszenia. :)