Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwieńczeniem każdej uroczystości, oprócz zachwyty solenizanta, jubilata itp. jest oczywiście tort. najlepiej, jeśli jest tematyczny i oddaje pasje obdarowanego :-)
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Standardowo - Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia, a kiedy składniki się połączą olej, Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut. Biszkopt musi dobrze wystygnąć.
Krem: Mleko podgrzewamy - nie gotujemy. Dodajemy ziarenka wanilii i resztę laski waniliowej. zestawiamy z ognia. Żółtka mieszamy rózgą z cukrem i mąką (najlepiej w rondelku). Stawiamy na małym gazie i dodajemy mleko - cieniutkim strumyczkiem. Kiedy już wylejemy całe waniliowe mleko podgrzewamy aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy ponczem (jeśli tort jest dla dorosłych można dodać kropelkę spirytusu). Pierwszy blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ja robię własne - wspaniale przełamują słodycz kremu i biszkopta. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy krem waniliowy. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy resztą kremu i odstawiamy do lodówki.
Do ozdoby i wykończenia tortów jednak najlepiej sprawdza się śmietana. Można ją barwić na różne kolory. Ja bardzo często korzystam z dobrodziejstw ogrodu, gdzie rośnie mięta i różne kwiaty - pięknie prezentują się w połączeniu z białym tłem i owocami (należy uważać żeby roślinki nie były trująca). Nie gardzę również masą cukrową - ozdoby z niej zrobione są jadalne, chociaż okrutnie słodkie :-) Co wyczarujecie na swoim torcie, to już wasza tajemnica... Tu kilka moich przykładów... Mam dużą rodzinę i spore grono znajomych dzięki czemu mogę wyżyć się robiąc dla nich torty. Smacznego i dobrej zabawy :-)