Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwieńczeniem każdej uroczystości, oprócz zachwyty solenizanta, jubilata itp. jest oczywiście tort. najlepiej, jeśli jest tematyczny i oddaje pasje obdarowanego :-)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5365
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1808
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1869
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5365
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5448
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1808
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1869
Składniki
Standardowo - Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia, a kiedy składniki się połączą olej, Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut. Biszkopt musi dobrze wystygnąć.
Krem: Mleko podgrzewamy - nie gotujemy. Dodajemy ziarenka wanilii i resztę laski waniliowej. zestawiamy z ognia. Żółtka mieszamy rózgą z cukrem i mąką (najlepiej w rondelku). Stawiamy na małym gazie i dodajemy mleko - cieniutkim strumyczkiem. Kiedy już wylejemy całe waniliowe mleko podgrzewamy aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy ponczem (jeśli tort jest dla dorosłych można dodać kropelkę spirytusu). Pierwszy blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ja robię własne - wspaniale przełamują słodycz kremu i biszkopta. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy krem waniliowy. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy resztą kremu i odstawiamy do lodówki.
Do ozdoby i wykończenia tortów jednak najlepiej sprawdza się śmietana. Można ją barwić na różne kolory. Ja bardzo często korzystam z dobrodziejstw ogrodu, gdzie rośnie mięta i różne kwiaty - pięknie prezentują się w połączeniu z białym tłem i owocami (należy uważać żeby roślinki nie były trująca). Nie gardzę również masą cukrową - ozdoby z niej zrobione są jadalne, chociaż okrutnie słodkie :-) Co wyczarujecie na swoim torcie, to już wasza tajemnica... Tu kilka moich przykładów... Mam dużą rodzinę i spore grono znajomych dzięki czemu mogę wyżyć się robiąc dla nich torty. Smacznego i dobrej zabawy :-)