Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli lubicie ciasteczka Oreo, to pokochacie ten pyszny tort, już od pierwszej łyżeczki! Do zrobienia go wykorzystano 45 ciasteczek!, które są nie tylko głównym elementem zdobienia – ale również zostały wkruszone do śmietankowego kremu, umieszczonego pomiędzy dwoma blatami puszystego, waniliowego biszkoptu . Przepis KROK PO KROKU + zdjęcia
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 115
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 56
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 115
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 56
Składniki
BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, zapach waniliowy, barwnik czarny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej pod względem koloru i konsystencji masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wysokości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.
KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Rozdrabniamy serek za pomocą łyżki- następnie ponownie wszystko ze sobą miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Połowę kremu przekładamy do osobnego naczynia i wkruszamy do niego 10 ciasteczek, po czym całość delikatnie mieszamy.
PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt przekrajamy na pół.
Na dolny, biszkoptowy blat wykładamy całą część kremu z wkruszonymi ciasteczkami.
Delikatnie rozprowadzamy krem na całej powierzchni blatu, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.
Kremem bez ciasteczek smarujemy górę tortu i wygładzamy boki.
Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE: Skruszamy 23 ciasteczka, a następnie ich fragmentami obkładamy brzegi tortu.
Gdy już nasze boki będą gotowe, niewykorzystane skruszone ciasteczka wysypujemy na środek tortu, tak- aby zostało nam po brzegach miejsce na kremowe zdobienia.
Pozostały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów z końcówką: ‘na wpół otwarta gwiazdka’.
Robimy dookoła tortu kremowe kółeczka. Powinno nam wyjść od 8 do 10 takich kółeczek.
W kremowe kółeczka wkładamy całe ciasteczka Oreo- po jednym ciasteczku na każde kółeczko. Dokruszamy dwa ciasteczka i wykładamy nimi luki pomiedzy krawędzią tortu, a kremowymi zdobieniami… … i pyszny ciasteczkowy tort jest gotowy!
Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! SMACZNEGO!!!