Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort orzechowo-migdałowy"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Składniki
Wymieszaj suche ciasta (bez cukru). Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując połowę cukru. Do żółtek dodaj pozostały cukier oraz kilka kropli aromatu, ubij na jasną, puszystą masę. Przełóż do piany z białek, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie w 3 partiach powoli wsypuj suche , mieszając ciasto łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż, aby otrzymać 3 blaty.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek. Mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj na puch. Wciąż ucierając dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec dodaj likier lub kilka kropli aromatu oraz zmielone migdały. Blaty biszkoptowe posmaruj kremem budyniowym. Ułóż jeden na drugim. Tort wstaw do lodówki.
80 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie