Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy na waflu"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 226
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 226
Przepis dnia
Składniki
Ubij pianę z białek i cukru, następnie dodaj 4 żółtka, mielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Na dnie tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) rozłóż wafle i wylej ciasto. Piecz spód w temperaturze 180°C ok. 25 minut.
Zaparz mocną kawę i odcedź ją. W letniej wodzie wymieszaj budyń waniliowy i pozostałe dwa żółtka. Ugotuj gęstą masę i poczekaj, aż wystygnie. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo wmieszaj schłodzoną masę kawową. Do kremu dodaj kieliszek rumu.
Ciasto posmaruj przygotowanym kremem. Następnie udekoruj powierzchnię rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw tort do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: 70 minut.
Cena porcji: ok. 5,5 zł, kalorie: porcja 500 kcal.Źródło: Na żywo