Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy z kremem"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 307
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 307
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrami i skórką z cytryny na puszystą masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, masą jajeczną i orzechami. Ciasto piecz w 180°C przez 35 minut. Po upieczeniu ostudź i przekrój w poziomie.
Śmietanę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem i likierem. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj do kawy, zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź. Kawę wymieszaj z dwiema łyżkami mascarpone, a następnie połącz z resztą serka.
Wszystko razem wymieszaj. 2/3 masy rozprowadź na spodzie ciasta. Przykryj wierzchem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Polej stopioną czekoladą i udekoruj.
Czas przygotowania: 4 godz. Poziom: trudnyŹródło: TV14