Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort orzechowy z rumem"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 213
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 213
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Składniki
Blaty: na kruche ciasto zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 3 jednakowe placki. Ułóż je na spodach tortownic posmarowanych tłuszczem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut.Blaty wystudź.
Przełożenie: mąkę krupczatkę zmiksuj z 2 szklankami mleka, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej rozrobioną mąkę. Mieszając gotuj, aż krem zgęstnieje. Wymieszaj go z rumem i od razu przełóż nim kruche blaty. Każdą warstwę posyp orzechami. Wystudź.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wierzch tortu posmaruj konfiturą. Przykryj bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę.Źródło: Naj