Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, kolorowe ciasto urodzinowe z dużą ilością owoców, dobre na letnią porę. Dekoracje mogą być dowolne, ale polecam połączenie wiśni i brzoskwini.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 115
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 115
Składniki
Przygotowujemy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu (350 ml). Gotujemy budynie wiśniowe wg przepisu na opakowaniu, tyle że w mniejszej ilości mleka (0.8 l). Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy po łyżce wystudzony budyń i ucieramy do powstania puszystego kremu. Na koniec można masę połączyć z odrobiną alkoholu (polecam, ładnie zaostrza smak). Dolny płat ciasta nasączamy zalewą z brzoskwiń, smarujemy 1/3 masy, następnie na masie dość obficie układamy wiśnie z zalewy. Przykrywamy drugim płatem ciasta, nasączamy sokiem brzoskwiniowym, smarujemy 1/3 masy, na wierzch wykładamy sporo pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (świeżych lub z puszki, jakie kto ma). Na to dajemy trzecią część biszkopta, nasączamy, smarujemy po wierzchu i bokach pozostałą masą. Układamy dowolne dekoracje z owoców, po czym całość zalewamy cienką warstwą galaretki brzoskwiniowej (ewentualnie wiśniowej). Ja wszelkie nierówności na bokach ciasta zakryłam plasterkami brzoskwiń na zmianę z połówkami wiśni, na wierzchu jak widać. Smacznego:)