Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i smaczny tort urodzinowy, który upiekłam na 60-tkę mojej mamy. Wbrew pozorom nie jest czasochłonny, a prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze :)
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4604
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4067
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4604
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4067
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Składniki
Ciasto jasne (składniki muszą być w temperaturze pokojowej) Całe jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę (ok 15 min ubijania), aż wzorki na powierzchni będą wyraźne i utrzymają się przynajmniej kilka sekund. Dodać olej, zmiksować krótko do połączenia. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie kilkunastoma ruchami wmieszać za pomocą łopatki do ubitych jajek. Formę 24-26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, spód lekko posmarować masłem. Boków nie smarować. Przelane ciasto delikatnie wyrównać, piec około 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Piekarnika podczas pieczenia nie otwieramy przynajmniej 30 min. Dopiero po tym czasie można sprawdzić stopień upieczenia. Po upieczeniu upuścić gorącą formę z wysokości 30-40 cm na podłogę. Zostawić do całkowitego wystygnięcia zanim wyjmiemy ciasto z formy.
Ciasto ciemne Analogicznie jak ciasto jasne, tylko pieczemy ok.25-30 min.
Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż zgęstnieje. Dodajemy zimny serek mascarpone w 2-3 porcjach, za każdym razem miksujemy krótko na niskich obrotach tylko do połączenia go ze śmietaną.
Biały biszkopt przecinamy na pół. Odkładamy 2-3 połówki brzoskwiń i kilka truskawek do dekoracji wierzchu ciasta. Resztę owoców kroimy w grubsze kawałki, małe truskawki zostawić można w całości. Kruszymy bezę w woreczku, na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeden biały blat nasączamy zalewą z brzoskwiń zmieszaną z wódką (wódkę można pominąć). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na wierzchu truskawki. Przykrywamy ciemnym blatem, lekko dociskamy, nasączamy, wykładamy 1/3 kremu, układamy posiekane brzoskwinie. Układamy drugą połowę białego blatu, dociskamy, nasączamy, wykładamy 1/3 masy, smarujemy w miarę równo boki i wierzch tortu. Dekorujemy zimnymi płatkami, pokruszoną bezą i owocami. Tort musi postać kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego! :)