Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 92
Składniki
Do miski włóż białka, ubij mikserem na najniższych obrotach aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce dosypuj cukier. Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodaj do niej ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksuj.
Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy ok. 25 cm i przełóż na blachę do pieczenia. Masę rozłóż na narysowanym kole i uformuj bezę np. łyżką, tak, by w środku było niewielkie zagłębienie a boki były podniesione. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z bezą. Po 5 min zmniejsz temp. do 150°C, piecz jeszcze ok. 90 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wystudzoną bezę przełóż na talerz lub paterę. Wyłóż na nią ubitą śmietankę i udekoruj owocami.
Rada: Przed wyłożeniem ubitej śmietany posmaruj bezę rozpuszczoną białą czekoladą, dzięki temu nie nasiąknie i dłużej pozostanie chrupiąca. Aby otrzymać bezę czekoladową, do piany dodaj 3 łyżki kakao i 5 dag posiekanej ciemnej czekolady.
120 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie