Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piankowy"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 843
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 560
Składniki
Krok pierwszy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij 3 białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. 3 żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. 6 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść i ostudź.
Krok drugi . Do białek wmieszaj rozpuszczoną czekoladę. Połącz z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z 1/2 op. proszku do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w 160 st.
Krok trzeci. Kremówkę ubij z 5 dag cukru pudru, wlej 50 ml rumu. 1 dag żelatyny rozmieszaj w 80 ml zimnej wody, zagrzej. Wlej do bitej śmietany. Dodaj resztę posiekanej i roztopionej czekolady. Wymieszaj starannie.
Krok czwarty. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden włóż do tortownicy. Rozsmaruj masę czekoladową. Przykryj drugim blatem, odstaw do stężenia. W gorącej kąpieli wodnej ubij na pianę 2 żółtka z 3 dag cukru pudru.
Krok piąty. 1 mango pokrój, zmik suj. Ser utrzyj z 3 dag cukru pudru, dodaj pianę z żółtek i mango. 1 dag żelatyny rozpuść w 80 ml wody, zagrzej. Wlej do masy. Rozsmaruj na torcie, ostudź. Ozdób drugim mango.
Czas ok. 100 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety