Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny tort piernikowy - czyli doskonałe połączenie pierników, cynamonu i serka śmietankowego na puszystym biszkopcie. Idealne ciasto na nadchodzące święta.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 225
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 225
Składniki
Zrobić biszkopt czyli : białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Krem: Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu. Pierwszy blat należy posmarować grubo dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać grubo pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą i udekorować posypką czekoladową i pierniczkami. Polewa: Śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już można dekorować tort.