Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na efektowny torcik piernikowy, idealny na Święta.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115821
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7887
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2978
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1397
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1247
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115821
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7887
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2978
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1397
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1247
Składniki
Masło, kakao, przyprawę do piernika i miód podgrzać w rondelku; masło i miód muszą się rozpuścić, ale cała masa nie może być gorąca. Aby zrobić biszkopt piernikowy, najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować, dodać do nich masę z garnuszka (partiami, żeby żółtka się nie ścięły). Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka, kiedy będą sztywne dodawać partiami cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do masy piernikowej dodać 2 łyżki ubitej piany (żeby odrobinę rozrzedzić masę, która wychodzi bardzo gęsta i trudno byłoby ją wymieszać z ubitymi białkami). Następnie dodać resztę piany w dwóch partiach, dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką- masa musi być puszysta (tak, jak na normalny biszkopt). Przełożyć masę do tortownicy o średnicy około 21cm i piec w 175ºC około 40 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywną masę, odstawić do lodówki. Przygotować poncz: do wody dodać sok z cytryny i łyżkę powideł i wymieszać, tak aby powidła rozpuściły się w wodzie. Tort można składać w obręczy, jednak nie jest to konieczne. Przeciąć biszkopt na 3 części. Pierwszy blat nasączyć, posmarować kremem, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować powidłami, położyć trzeci blat i nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu. Następnie posmarować kremem też boki (również cienką warstwą). Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut (ten krok jest po to, by wszystkie okruchy przykleiły się do tej pierwszej warstwy kremu, dzięki temu warstwa wierzchnia będzie już "czysta"; jeśli okruchy Wam nie przeszkadzają, możecie wyłożyć cały krem na raz). Po tym czasie posmarować górę i boki ciasta pozostałym kremem. Tort należy przechowywać w lodówce.