Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort piernikowy z kremem twarogowym"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 196
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 222
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 93
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2166
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 196
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 222
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 93
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2166
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 2/3 cukru oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i korzenną przyprawą do piernika.
Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż konfiturą i ułóż na dnie tortownicy. Na wierzchu rozłóż suszone śliwki.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem oraz żelatyną. Rozsmaruj na śliwkach. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z ostatnim cukrem waniliowym.
Wierzch oraz boki tortu posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj grubymi wiórkami czekoladowymi oraz świeżymi owocami. Przed podaniem tort lekko oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina