Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort piernikowy ze śliwkami i żurawiną"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2287
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1300
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2287
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1300
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Pokrojone śliwki zalej 5 łyżkami porto. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, przyprawę do piernika i dwie łyżki porto. Wlej ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tarką tortownicy i piecz przez 30 minut w 175 °C.
Ciasto przekrój na 3 płaty. Na pierwszy nanieś żurawinę. Przykryj go drugim i wyłóż śliwkami. Połowę śmietany ubij z łyżką cukru, cukrem wanilinowym i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wyłóż ją na śliwki. Przykryj trzecim płatem. Chłódź przez 2 godziny.
Czekoladę zeskrob nożem na grube wiórki. Ubij resztę śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij małe kopczyki. Na każdym połóż żurawinę. Posyp całość wiórkami, a na środku połóż plaster pomarańczy. Chłódź tort przez godzinę. Czas przygotowania: ok. 1 i 1/2 godziny (bez czekania) Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 430 kcalŹródło: Na żywo