Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort pomarańczowo-malinowy z czekoladą"
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 49
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 49
Składniki
Sparzyć wrzątkiem pomarańczę, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Białka wymieszać ze szczyptą soli oraz 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 torebkę cukru wanilinowego. Kolejno dodawać żółtka. Dolać 5 łyżek soku pomarańczowego. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić na około 3 godziny, aby dobrze wystygło. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości (kilka łyżek) zimnej wody, odstawić, żeby spęczniała. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem pudrem, drugą torebką cukru wanilinowego i 30 dag przebranych malin. Ubić na sztywno 20 dag śmietany kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą serową i ubitą śmietaną.
Ciasto biszkoptowe rozciąć (nożem o długim ostrzu) na dwa blaty. Przełożyć je kremem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Maliny przeznaczone do dekoracji (25 dag) przebrać, wybierając tylko jędrne sztuki. Czekoladę (wcześniej schłodzoną w lodówce) zetrzeć na grube wiórki. Ubić na sztywno pozostałą śmietanę. Posmarować nią tort. Boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu rozłożyć maliny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco